Fack och skyddsombud har viktiga roller i rehabilitering, både på ett övergripande plan för att stötta arbetsgivaren att arbeta strukturellt med rehabiliteringsprocesser, men även genom att stötta den sjukskrivne under pågående rehabilitering.
Syftet med detta kapitel är att belysa frågan om återgång i arbete från ett partsgemensamt perspektiv där arbetsgivare, fack och skyddsombud kan arbeta tillsammans.
Fack och skyddsombud har olika roller i rehabilitering. Skyddsombudet har ansvar för att företräda arbetstagarna i arbetsmiljöfrågor samt verka för en tillfredsställande arbetsmiljö. Skyddskommittén ska även behandla frågor om arbetsanpassning och rehabiliteringsverksamhet. Facket har inget uttalat ansvar under rehabiliteringen, men däremot har de en viktig roll i att bistå medlemmar som begär facklig medverkan vid rehabiliteringsfrågor.
Läs texten nedan för att lära er mer om vad fack och skyddsombud har för roll och ansvar i rehabilitering, samt vad forskningen säger att fack och skyddsombud konkret kan göra för att stötta i rehabiliteringen. Ta gärna anteckningar om du finner något område särskilt intressant och för att underlätta efterföljande diskussionsövning.
Fack och skyddsombud kan tillsammans stötta medarbetare och arbetsgivare genom ett antal olika aktiviteter. Övergripande kan fack och skyddsombud stötta genom att:
Under sjukskrivningen kan fack och skyddsombud både fungera som en viktig länk till det sammanhang som arbetsplatsen ofta utgör, men även hjälpa till att säkerställa att rehabiliteringen fortskrider på ett önskvärt sätt. De kan exempelvis:
Diskussionsövning: 30 minuter (använd gärna stoppuret direkt under övningen).
Ladda ner Anteckningsmaterial facket och skyddsombudets roll (pdf).
Syftet med övningen är att reflektera över hur fack och skyddsombuds involvering kan förbättra och förenkla arbetet vid och runt rehabiliteringsfrågan i er organisation.
Så här gör ni:
Ta del av stödmaterialet i listan längst ner på sidan.
:
Ni är nu klara med kapitel 3. Om ni planerar att genomföra flera kapitel vid en och samma workshop går ni nu vidare till Kapitel 4. Rehabilitering kräver förändring hos både medarbetare och arbetsgivare.