Rehabilitering är en förändringsprocess, inte bara för medarbetaren utan också för arbetsplatsen och kanske främst för medarbetarens närmaste chef. Som nämnts i tidigare delar så finns det ett antal åtgärder som stöds av forskning, men den exakta appliceringen av dessa kommer att bero på medarbetare, arbetsplatsen och andra förhållanden.
I denna del resonerar ni gemensamt kring hur olika parter bör agera i olika faser av en återgång till arbete med hjälp av en beskrivning av ett fiktivt fall.
Börja med att läsa om ert fiktiva fall för att sätta er in i situationen. Detta har facilitatorn valt ut på förhand. I de tre efterföljande övningarna kommer ni att utgå från detta fiktiva fall.
Anteckningsstödet är tänkt att inspirera er att dokumentera vem som gör vad i rehabiliteringsresan. Se detta som inspiration och välj fritt bland tillgängliga hjälpmedel som word eller excel för att konkretisera och dokumentera era tankar.
Syftet med övningen är att ge er möjlighet att öva på ett rehabiliteringsfall, och samtidigt illustrera hur teorin kan implementeras i praktiken.
Så här gör ni:
:
Fortsätt diskutera i era smågrupper.
:
Syftet med övningen är att utreda orsaker och acceptera stöd.
Så här gör ni:
:
Så här gör ni:
:
Syftet med övningen är att diskutera hur situationen anpassas, förändras och ständigt följs upp.
Så här gör ni:
:
Så här gör ni:
:
Ni är nu klara med kapitel 4. Om ni planerar att genomföra flera kapitel vid en och samma workshop går ni nu vidare till Kapitel 5. Summering och avslut.